Български - English
Знаете ли че...?

История на динозаврите

За сваляне

ДискусииНаходища на фосили


Oxford Clay

Мястото:
"Oxford Clay" лежи под голяма част от южна Англия но само се показва при повърхността в относително тясна група, срещайки страната от WEYMOUTH към крайбрежието Йоркшир. Най-добрите места бяха многобройните каменоломни около Оксфорд и PETERBOROUGH където глината е извлечена за правене на тухла.

Находките:
"Oxford Clay" е пълна с риба и безгръбначни вкаменелости включвайки огромната риба LEEDSICHTHYS и многобройни видове на амонитът. Както и да е то е за запазените морски влечуги, които то е най- прочуто. Скелети на няколко видове от ICHTHYOSAUR, включително OPHTHALMOSAURUS бяха открити, както и PLESIOSAURS, CRYPTOCLIDUS и LIOPLEURODON. По- рядки сте останките от динозаври чиито скелети трябва да се носят към море.

Околна среда:
В късният юрски период Оксфорд CLAYS бяха напълно морски и бяха сложени в относително дълбоката вода. Както и да е присъствието на случайни вкаменелости на динозавър показва, че земята не можеше да е надалече.

Хората:
Едно име винаги ще се свързва с Oxford Clay - Алфред Лийдс, колекционер на вкаменелост на аматьор, който събра земя близо до PETERBOROUGH. От 1860 до 1915, той редовно патрулира местните каменоломни и неговите находки включват много ICHTHYOSAURS и PLESIOSAURS. Повечето от неговите находки отидоха към естественият музей по история в Лондон и университетът на Глазгоу.
Български - English
Видове динозавриwww.bbc.co.uk - www.enchantedlearning.com - www.dinosauria.com - www.ucmp.berkeley.edu - www.cbv.ns.ca - http://pubs.usgs.gov


© 2004 - 2005 Благомир Иванов. Всички права запазени.