Български - English
Знаете ли че...?

История на динозаврите

За сваляне

ДискусииНаходища на фосили


Ghost Ranch

Мястото:
"Ghost Ranch" е намерено близо до ABAQUIU в Ню Мексико, югозападно от Америка. Вкаменелостта, носеща скали се състои от пясъчници и MUDSTONES от късният период.

Находките:
"Ghost Ranch" е едно от най-богатите динозавърски находки на света със стотици скелети от COELOPHYSIS разбъркани заедно. Скелети на два отличими видове от възрастни вероятно представят мъжки и женски и други по-малки скелети от по-младите. Натрошените кости в от млад COELOPHYSIS бяха открити в областта на стомахът на възрастни като свидетелство на човекоядството. Други вкаменелости при мястото включват останките на рибата, PHYTOSAURS, миди и речен рак.

Околна среда:
В късният период "Ghost Ranch" беше в речна долина, обградена от горещи сезонни равнини. Палеонтолозите вярват, че колекцията на вкаменелости е резултатът на масова смърт поради намаляваща вода по време на суша. Преди телата на животните са ядени от боклукчии, наводнение ги е заровило в мътни утайки където те са се запазили. Свидетелства на пукнатини в калта, дупки на речен рак и състоянието на скелетите поддържат тази теория.

Хората:
Находката е открита от Едуин Колбърт през 1947. Учените изкопават красиво запазените кости, за миналите 50 години изграждащи изчерпателна снимка на този ранен динозавър.
Български - English
Видове динозавриwww.bbc.co.uk - www.enchantedlearning.com - www.dinosauria.com - www.ucmp.berkeley.edu - www.cbv.ns.ca - http://pubs.usgs.gov


© 2004 - 2005 Благомир Иванов. Всички права запазени.