Български - English
Знаете ли че...?

История на динозаврите

За сваляне

ДискусииТиранозавър

Тиранозавър беше най-големият от" скосените за гущерът" месоядни динозаври, известни като THEROPODS. То беше масивен крак хищник на двама > с мощна опашка, голяма глава и мънички клонове.

Неговото първостепенно оръжие беше неговото гърло, с дълъг 1. 2 метър челюст и 1 метър учудване. Извити назъбени зъби, по-дълго от човешка ръка, можеха да бъдат използувани за да пробиват органите на животно, преди тиранозавър откъсна плътта. Тиранозавър не можеше да дъвче, така че трябваше да гълтате неговата храна изцяло. То можеше вероятно да погълне до 70 килограми в един ход. Една вкаменелост показва опасността на това - голям хищник умря гълтане, с две дълги кости забучени в неговият хранопровод.

Неговите мънички клонове, пипани от двама изглеждаха много малки, но бяхте смятани за да сте поне толкова силни колкото човешки ръце три времена. Те беше твърде кратък за да достигате неговото гърло, но бяха вероятно използувани като куки на месо. Има ясно свидетелство, че тиранозаврите се бориха с един друг от зъб - Маркс, оставен в вкаменелост остава.

Първия умерено цялостен скелет на тиранозавър беше открит от palaeontologist BARNUM за Браун в адът Крийк, Монтана, в САЩ в 1902. До тази находка само фрагменти бяха открити. Общо, над 20 индивиди бяха намерени, въпреки че, само три имат цялостни черепи. Останките са открити от Алберта и saskatchewan в Канада, към новото Мексико, Монтана, Тексас, Юта, и Уайоминг в САЩ. Останките също са намерени в Монголия.


Български - English
Видове динозавриwww.bbc.co.uk - www.enchantedlearning.com - www.dinosauria.com - www.ucmp.berkeley.edu - www.cbv.ns.ca - http://pubs.usgs.gov


© 2004 - 2005 Благомир Иванов. Всички права запазени.