Български - English
Знаете ли че...?

История на динозаврите

За сваляне

ДискусииИгуанодон

Игуанодонт беше голям HERBIVORE, най-големият вид възникна към около 10 метри. То имаше подобна на костенурка загоряла човка при лицето на неговото гърло, което беше идеално за пасене растителност. Многобройни зъби бяха подредени в успоредни редове отзад от неговите челюсти.

То беше един от първите известни динозаври за да бъде способно да дъвче. То имаше закачена горна челюст, която беше способна за да се извива от страна към страна. Това значеше, че неговите горни зъби можеха да се стрият над по-ниските докато то хапа надолу силно. Влечугите обикновено не могат да дъвчат тяхната храна като бозайници защото те нямат специалните мускули за да преместват тяхната долна челюст от страна към страна. Игуанодонт беше никакво изключение, но с неговата закачена челюст то все още успя да дъвче много ефективно в неговият собствен уникален начин.

Стъпките на тези видове на животното са общи и показват, че то обикновено ходи на Ол-форс на карти. То е мислено за да има дебели подобни на колона стари крака, и по-тънки, по-леки предни. То можеше да се вдигне на двамата на ит поддържайте крака за да избягвате от хищници, и да използувате неговите ръце за да събирате храна. Неговите средни три пръсти бяха свързани от подложка за удар на кожата, докато неговият малък пръст може да бъде къдрен до храна за хватка. Неговият палец имаше порочен отбранителен шип.

Останки на игуанодонтът и внимателно свързан вид бяха намерени по целия свят. Те бяха фантастично успешна група динозаври. Една особено богата находка беше от 30 скелети в белгийска мина за въглища.


Български - English
Видове динозавриwww.bbc.co.uk - www.enchantedlearning.com - www.dinosauria.com - www.ucmp.berkeley.edu - www.cbv.ns.ca - http://pubs.usgs.gov


© 2004 - 2005 Благомир Иванов. Всички права запазени.